chakra värit

Chakra värit – 7 chakraa ja mitä ne kertovat

Chakrat ovat kehon energiakeskuksia. Chakrojen tasapaino vaikuttaa niin fyysiseen kuin psyykkiseen terveyteen. Seitsemän tärkeintä chakraa kulkevat selkärangan tyvestä pään yläosaan, ja jokaista chakraa kuvataan myös eri värein. Lue artikkelista, mitä kunkin chakran värit edustavat, ja miten avata chakrat, jotta energia virtaisi kehossa mahdollisimman vapaasti.

Mitä chakrat ovat?

Sanskriitin kielestä peräisin oleva sana chakra tarkoittaa “pyörrettä” tai “pyörää”, jotka molemmat viittaavat energiakeskuksiin, virtaavaan ja pyörivään energiaan kehossasi.

Toimiakseen parhaalla mahdollisella tavalla chakrojen tulisi pysyä avoimina ja tasapainossa. Jos energiakeskukset tukkeutuvat, saatat kokea tiettyyn chakraan liittyviä fyysisiä tai emotionaalisia oireita.

Päächakroja on seitsemän, ja ne kulkevat pitkin selkärankaa. Ensimmäinen chakra sijaitsee selkärangan juuressa tai tyvessä, ja chakrat ulottuvat aina pään kruunuun asti. Erään ajatusmallin mukaan kehossa tunnistetaan olevan yli 100 erilaista chakraa.

Seitsemän päächakraa, joihin useimmiten viitataan, ovat yleisesti tunnustettu tärkeimmiksi. Tutustutaan niihin tarkemmin seuraavaksi.

7 chakraa ja chakrojen värit

Länsimaiset ajattelijat toivat ihmisten tietoisuuteen ajatuksen, jossa jokainen chakra edustaan sateenkaaren eri värejä. Tämän ajattelutavan mukana saapuivat myös viittaukset erilaisiin elementteihin, mineraaleihin, kiviin, yrtteihin ja kortteihin.

Chakran värit

Punainen – ensimmäinen chakra eli juurichakra
Oranssi – toinen chakra eli sakraalichakra
Keltainen – Kolmas chakra eli solar plexus -chakra
Vihreä – neljäs chakra eli sydänchakra
Sininen (tai turkoosi) – viides chakra eli kurkkuchakra
Indigo – kuudes chakra eli otsachakra
Valkoinen (tai violetti) – seitsemäs chakra eli kruunuchakra

Mitä chakrojen värit merkitsevät?

Jokainen chakran väri heijastaa kunkin energiakeskuksen läpi säteilevää värähtelyä tai taajuutta. Chakrojen värikartta on yhdistelmä joogan perinteitä sekä nykyaikaisempaa energiahoitojen ajatusmaailmaa.

Chakrajärjestelmän sateenkaarenvärisestä esitysmuodosta vallitsee yleinen yksimielisyys, vaikka kunkin energiakeskuksen tarkka väri voi hieman vaihdella.

Punaisen chakran värin merkitys – juurichakra

Ensimmäinen, mutta kehossa alimmainen juurichakra sijaitsee selkärangan juuressa ja liittyy punaiseen väriin sekä maaelementtiin. Tämän chakran kerrotaan olevan yhteydessä selviytymiseen sekä turvallisuuden tunteeseen.

Punainen väri symboloi turvallisuutta, selviytymistä, maadoittumista ja maaenergian hyödyntämistä. Joissakin chakroihin liittyvien hoitojen yhteydessä punainen saattaa edustaa myös fyysistä tulehdusta. Sanskriitiksi juurichakran nimi on Muladhara chakra.

Oranssin chakran värin merkitys – sakraalichakra

Toinen chakra sijaitsee aivan navan alapuolella, ja liittyy oranssiin väriin sekä vesielementtiin. Oranssi sakraalichakra on yhteydessä tunteisiin, seksuaalisuuteen ja luovuuteen. Sanskriitiksi sakraalichakran nimi on Svadhisthana chakra.

Keltaisen chakran värin merkitys – solar plexus -chakra

Kolmas chakra, joka sijaitsee vatsan alueella, liittyy keltaiseen väriin ja tulen elementtiin. Tämä chakra on yhteydessä henkilökohtaisen voiman ja itsetunnon tunteeseen.

Keltainen symboloi henkistä toimintaa, älyä, henkilökohtaista voimaa ja tahtoa. Sanskriitiksi solar plexus -chakran nimi on Manipura chakra.

Vihreän chakran värin merkitys – sydänchakra

Neljäs chakra, joka sijaitsee rintakehän keskellä, liittyy vihreään väriin ja ilmaelementtiin. Tämä chakra liitetään vahvasti kykyyn rakastaa ja olla rakastettu sekä myötätuntoon.
Sydänchakra toimii siltana tärkeimpien ylempien ja alempien chakrojen välillä.

Vihreä väri symboloi rakkautta, suhteita, yhdentymistä sekä myötätuntoa. Sanskriitiksi sydänchakran nimi on Anahata chakra.

Sinisen chakran värin merkitys – kurkkuchakra

Viides chakra, joka sijaitsee kurkun alueella, liitetään siniseen väriin. Kurkkuchakra edustaa kykyämme kommunikoida ja ilmaista itseämme.

Sininen väri symboloi muun muassa itseilmaisua, totuuden ilmaisua, luovaa ilmaisua, ja viestintää. Sanskriitiksi kurkkuchakran nimi on Vishuddha chakra.

Indigonsinisen (purppura) värin merkitys – otsachakra

Kulmakarvojen välissä sijaitseva kuudes chakra tunnetaan myös nimellä kolmas silmä. Chakra liitetään indigon väriin ja valoelementtiin. Tämän chakran sanotaan olevan yhteydessä intuitioon sekä kykyyn nähdä selkeästi.

Otsachakran indigonsininen tai purppura väri edustaa muun muassa sisäistä viisautta ekstrasensorisia havaintoja ja intuitiota. Sanskriitiksi otsachakran nimi on Ajna chakra.

Valkoisen (tai violetin) chakran värin merkitys – kruunuchakra

Seitsemäs chakra sijaitsee pään kruunussa, ja se liittyy violettiin tai valkoiseen väriin. Kruunuchakran värien sanotaan edustavan ihmisen henkistä yhteyttä universumiin ja yleistä tietoisuutta. Sanskriitiksi kruunuchakran nimi on Sahasrara chakra.

Kuinka chakrat toimivat – miten avata chakrat?

Joogaperinteen mukaan chakrat ovat se osa kehoasi jota et voi nähdä tai koskea. Kehossa virtaa alituiseen energiaa, minkä vuoksi kehoa kutsutaan myös energiakehoksi.

Chakrojen uskotaan olevan pyöriviä energiakeskuksia, joiden pitäisi pysyä avoimina optimaalisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Kun energia jossakin chakrassa tukkeutuu, voi se laukaista fyysisen, henkisen tai emotionaalisen epätasapainon.

Chakrojen tukkeutuminen – mitkä asiat vaikuttavat energiakeskusten tukkeutumiseen?

On yleistä, että yksi tai useampi chakra voi kärsiä tukkeutumisesta. Kun jokin energiakeskuksista tukkeutuu, saatat tuntea erilaisia oireita, kuten:

  • ahdistusta
  • väsymystä tai
  • vatsaongelmia

Mikäli energiakeskukset pyörivät liian nopeasti, saattaa se johtaa ongelmiin verenpaineen kanssa, hermostuneisuuteen tai uupuneisuuteen.

Jos taas chakrat toimivat hitaasti, johtaa se monesti väsymykseen ja luovan energian puuttumiseen. Kaikki chakrat eivät aiheuta samanlaisia haasteita ollessaan tukkeutuneita, oireet riippuvat vahvasti siitä, mikä chakra on epätasapainossa.

Monet tunteet, asiat ja tapahtumat voivat saada chakrat tukkeutumaan. Jos pidät kiinni esimerkiksi vihasta, katkeruudesta tai muista negatiivisista tunteista, voi se johtaa energiakeskuksen epätasapainoon.

Tukkeutuminen voi johtua myös fyysisistä vammoista, henkisistä traumoista tai jopa saasteista tai muista myrkyistä, joita hengität liian pitkään.

Jokainen voi kuitenkin auttaa energiaa virtaamaan taas vapaammin, tekemällä harjoituksia itsenäisesti tai turvautumalla ulkopuoliseen apuun.

Ennustajat.fi:n näkijät ja energiahoitajat tukevat chakran tasapainottamisessa.

Miten avata chakrat? – useita eri tapoja

Chakrat voidaan avata käyttämällä monia erilaisia tekniikoita. Tällaisia ovat muun muassa:

On tärkeää palauttaa chakrojen tasapaino, jotta ne ovat täydellisessä synergiassa keskenään. Vain tällöin kehomme on optimaalisessa tilassa ja hyvinvoiva.

Chakrat ja jooga

Jooga on luultavasti suosituin keino chakrojen avaamiseen. Koska joogan harjoittaminen on hyvin suosittua tänä päivänä, on helpompi oppia uusia chakroja tasapainottavia liikkeitä ja löytää ohjaaja, joka osaa liikkeissä opastaa.

Tiedostaen toteutettu asanaharjoitus vapauttaa energiaa ja stimuloi epätasapainoista chakraa.

Chakrameditaatio

Chakran avautuminen voi tapahtua usean eri toiminnan myötä, mutta yksinkertaisin tapa on harjoittaa chakrameditaatiota.

Voit esimerkiksi meditoida ja visualisoida itsesi maadoittumaan ja avata puhdistavan energiayhteyden kruunuchakrasta, joka antaa valkoista energiaa alemmille chakroille.

Kun hyödynnät juurichakran maadoittavaa voimaa, tunnet negatiivisten energioiden virtaavan muista chakroistasi kohti maata. Jatka meditaatiota, kunnes tunnet helpotusta ja hyvinvointia puhdistaessasi itsesi ylimääräisistä sekä negatiivisista energioista.

Verkosta löydät kätevästi useita harjoituksia, joita voit hyödyntää chakrojen puhdistamisessa meditaation keinoin.

Chakrat ja reiki – chakrojen puhdistus

Yksi tehokkaimmista tavoista lievittää tukkeutuneiden chakrojen oireita on käydä reikihoidossa. Reiki on kokonaisvaltainen menetelmä, joka korjaa kehon energeettistä epätasapainoa.

Reikihoidon aikana reikihoitaja ohjaa elämänvoimaenergiaa käsiensä kautta toiselle henkilölle, hoidon vastaanottajalle. Käsiä pidetään yleensä varovasti kehon eri osa-alueiden yläpuolella, jolloin reikihoitaja voi tunnistaa, missä on tukoksia. Hoidon myötä energia voi alkaa virrata taas vapaasti vastaanottajan kehon läpi.

Lue lisää: Reiki – energiahoidosta lisää elinvoimaa

Jokainen energiakeskus ja chakran väri edustaa omia yksittäisiä vaikutusalueita ja ominaisuuksia, mutta ne toimivat yhdessä kokonaisuutena. Jos yksikin chakra on epätasapainossa, voi koko keho voida huonosti.

Kun chakrat ovat tasapainossa, saavuttaa ihminen terveemmän, onnellisemman ja luottavaisemman tilan sekä saa elämänvoimansa takaisin, joka mahdollistaa sekä unelmien tavoittelemisen että nykyhetkestä nauttimisen.

www.anahana.com
www.mielenihmeet.fi
www.terve.fi

Jaa artikkeli:

Pikatulkinta tekstiviestillä

Haluatko saada vastauksen sinua askarruttavaan asiaan mahdollisimman pian? Ennustajat vastaavat kysymyksiin linjalla ollessaan tai heti kun näkevät vastauksen asiaasi. Myös vastauksen saat tekstiviestllä.

Henkilökohtainen tulkinta

Onko sinulla jokin ratkaisematon ongelma, mennyt taakkana, tuleva hämärässä tai kenties sydän syrjällään? Selvänäkijämme laatima henkilökohtainen tulkinta eli laaja tulkinta antaa sinulle vastauksia mihin tahansa elämäsi kysymykseen.

Kiinnostaako sinua tietää lisää?