reiki

Reiki – lisää elinvoimaa energiahoidosta

Reiki on perinteinen, parantava energiahoito, joka pyrkii palauttamaan tasapainon kehoon avaamalla kehon energiakeskuksia, jotta energia virtaisi vapaammin. Hoitoa käytetään erilaisten sairauksien ja vaivojen hoitamiseen sekä erityisesti henkisen ja fyysisen tasapainon löytämiseksi. 

Mitä reiki on?

Reiki on energiahoito. Sanotaan, että energia voi lakata virtaamasta kehossa fyysisen tapaturman tai henkisen kivun myötä. Ajan myötä nämä energiablokit voivat aiheuttaa sairauksia.

Energiahoidossa pyritään edistämään energian virtaamista, ja poistamaan esteitä samalla tavalla kuin akupunktiolla tai akupainannalla. Reikin harjoittajat uskovat, että energian virtauksen parantaminen kehossa voi

 • mahdollistaa rentoutumisen
 • lievittää kipua
 • nopeuttaa paranemista ja 
 • vähentää sairauksien oireita

Reiki auttaa ihmisiä tulemaan energeettisesti tasapainoisemmaksi – fyysisesti, emotionaalisesti ja henkisesti.

Sana “reiki” tarkoittaa “salaperäistä tunnelmaa, ihmeellistä merkkiä”. Se tulee japanin sanoista “rei”, joka tarkoittaa universaalia, ja “ki”, joka tarkoittaa elämänenergiaa. Reikissä käytetään paljon erilaisia käsien liikkeitä ja symboleja kanavoimaan universumin energiaa kehon parantamiseksi.

Reikin terveyshyödyt

Reiki edistää rentoutumista ja vähentää erilaisia stressitiloja. Reikin avulla on saavutettu useita positiivisia hyötyjä. Hoidon avulla

 • voit saavuttaa keskittyneemmän, jopa meditatiivisen tilan
 • edistät paranemista vamman tai leikkauksen jälkeen
 • stimuloit kehosi immuunijärjestelmää
 • edistät kehon luonnollista paranemista
 • lievität kipua ja jännitystä

Reiki on hyvä tukihoito myös perinteisiä lääketieteellisiä hoitoja, kuten kemoterapiaa, leikkaus- ja dialyysihoitoa saavien ihmisten hyvinvointia parannettaessa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että reikihoidon johdosta aistitaan muun muassa seuraavia tuntemuksia: 

 • rauha
 • rentoutuminen
 • turvallisuus
 • hyvinvointi

Chakrat ja reiki

Reikihoidossa avataan tukkeutuneita chakroja eli energiakeskuksia, ja pyritään helpottamaan kehon ja mielen kokemia traumoja tai kuormittumista.

Ihmiskehossa on seitsemän energiakeskusta, joita kutsutaan chakroiksi. Kun nämä energiakeskukset ovat terveitä ja avoimia, niin olemme mekin – fyysisesti, emotionaalisesti, henkisesti ja suhteissamme itseemme sekä muihin. 

Kun energiakeskukset tukkeutuvat loukkaantumisen, sairauden tai yhteyden katkeamisen vuoksi, vaikuttaa se koko kehon tasapainoon, ja voimme tuntea olevamme jumissa, turhautuneita sekä kärsiä elinvoiman puutteesta.

Reikihoidolla kohti tasapainoa

Kehomme on jatkuvassa muutoksessa tasapainon ja epätasapainon välillä. Kun kuuntelet kehoasi kaikilla aisteilla, pystyt reagoimaan ja ymmärtämään itseäsi sekä tarpeitasi paremmin.

Tuntiessamme olomme hyväksi, rentoutuneeksi ja onnelliseksi, energiamme virtaa, ja tunnemme olomme elinvoimaiseksi. Jos taas olo tuntuu masentuneelta, ahdistuneelta tai stressaantuneelta, energiamme tuntuu loppuvan. Ajan myötä tällainen olotila vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin.

Monesti murehdimme menneisyyttä ja tulevaisuutta, sen sijaan, että valitsisimme kiitollisuuden siitä, mitä meillä on juuri nyt. Huoli ja stressi jokapäiväisessä elämässämme saattaa vaikuttaa energiakeskuksiin, ja ne tukkeutuvat. Energia ei kulje enää vapaasti chakrojen läpi. Silloin reiki voi auttaa.

Kenelle reiki sopii?

Reiki on turvallinen vanhuksille, lapsille, raskaana oleville naisille sekä heille, jotka kärsivät jonkinlaisista terveysongelmista. Reiki on ollut apuna useiden eri terveyshaasteiden hoitamisessa. Reikin avulla voit saada apua muun muassa

 • krooniseen kipuun
 • unettomuuteen
 • masennukseen
 • ahdistukseen
 • krooniseen väsymysoireyhtymään
 • päänsärkyyn ja
 • pahoinvointiin

Reikihoito auttaa kehoa palaamaan rentoutuneeseen tilaan, mikä edistää kaikenlaisista vaivoista ja kivuista paranemista.

Onko reikin vaikutuksista tieteellistä näyttöä?

Siitä, miten reiki toimii, on vain vähän tieteellistä näyttöä, mutta erilaisten ryhmätutkimusten kautta on saatu tuloksia, jotka ovat osoittaneet, että reikihoidon avulla on saatu mitattavissa olevia hyötyjä esimerkiksi verenpaineen alentamisessa, unen laadun parantamisessa sekä ahdistuksen ja kivun hallitsemisessa. 

Reikiä pidetään enimmäkseen kuitenkin täydentävänä hoitona, ja sitä on tarkoitus käyttää tavallisen sairaanhoidon rinnalla, ei sen sijaan.

Miten reikihoito etenee?

Reiki on tasapainottava energiahoito, jossa ihminen hoidetaan kokonaisuutena, fyysinen keho, tunnekeho ja energiakeho huomioon ottaen. Reikin harjoittajat toimivat ikään kuin kanavana hoidettavan ja universaalin elämänvoiman lähteen välillä. Energia virtaa reikihoitajan käsien kautta hoidettavan kehoon.

Ensimmäinen tapaaminen reikihoitajan kanssa alkaa yleensä keskustelulla. Ammatinharjoittaja selittää hoidettavalle prosessin, ja kyselee oireista, joihin he toivovat apua.

Hoidon aikana maataan hierontapöydällä täysin puettuna, ja hoitaja asettaa kätensä kämmenet alaspäin kehon päälle tai juuri sen yläpuolelle tiettyjen energiakeskusten kohdalle.

Aika, jonka hoitaja käyttää kussakin osassa kehoa, määräytyy tuntemuksista, jotka hän saa energian virtaamista koskien kehon eri osa-alueilla. Reiki eroaa muista kosketushoidoista siinä, että siihen ei liity yleensä painetta, hierontaa tai manipulointia.

Tee olosi mukavaksi ja ota hoito vastaan

Hoidon edetessä moni tuntee olonsa rennoksi. Mikäli tunnet olosi hoidon aikana epämukavaksi, voit muuttaa asentoasi milloin tahansa. Voit kysyä hoitajalta hyvin myös lisätukea polvien alle tai peittoa. Olosi halutaan tehdä hoidon aikana mahdollisimman mukavaksi. 

Reikin vastaanottaminen on hyvällä tavalla passiivinen kokemus. Saat vastaanottaa reikihoidon tuoman rentoutumisen. Haaveile, nauti musiikista tai vain tarkkaile hengitystäsi sekä muita aistimuksia hoidon aikana.

Kuka voi tehdä reikihoitoja?

Reikihoidon voi antaa kuka tahansa koulutuksen saanut, terveydenhuollon tarjoaja, ystävä tai perheenjäsen tai vaikka sinä itse, jos olet saanut reikikoulutuksen

Reikihoitoja voi oppia tekemään jo kahden päivän peruskurssin aikana. Kurssilla opetellaan kyky kanavoida energiaa eteenpäin. Ensimmäisen tason kurssilla tehdään reikihoitoja itselle sekä muille. 

Opetuksessa käsitellään aina käytännön avulla käsien perus- ja lisäasennot sekä energian tasapainottamista. Lisäksi kurssiohjelmassa on hoitojen vaikutukset sekä reikin eettiset periaatteet.

Koulutuksia voi jatkaa Reiki Masteriksi tai Master Teacheriksi asti, jolloin henkilö on valmis opettamaan myös muita.

Alkujaan reikiä on pidetty meditaationa, elämän energialla auttamisena sekä auttajien kouluttamisena. Vaikka reikikurssit saattavat kestää vain viikonlopun, todellisuudessa kaiken sisäistämiseen menee kauemmin aikaa, jopa vuosia. Eri oppimisasteiden välillä on hyvä olla aikaa sisäistää oppeja ja käytäntöä kunnolla. 

Kauko- ja lähihoitoja

Reikihoidolle otollisin paikka on rauhallinen ympäristö, mutta reikiä voidaan tehdä oikeastaan missä tahansa. Reikihoito voi tuoda tarvittavan tuen akuutissa tilanteessa, kuten flunssan alkaessa tai loukkaantumisen jälkeen.

Reikihoitoa voidaan tarjota joko lähihoitona tai kaukohoitona. Reikissä korostetaan itsehoitoa, joka tarkoittaa vastuun ottamista omasta hyvinvoinnista. Kun itsellä on tasapainoinen ja hyvä olo, voi auttaa myös läheisiä sekä työkseen muita ihmisiä.

Kokemus reikihoidosta on henkilökohtainen

Kokemus reikistä on subjektiivinen ja vaihtelee hoidosta toiseen. Monesti ihmiset kokevat lämpöä virtaavan kehoon reikihoitajan käsistä, mutta toiset kokevat hoitajan käsien olevan virkistävän viileitä. 

Ihmiset kommentoivat usein, kuinka rentouttavana he reikihoitoa pitävät. Hoidon vastaanottaja saattaa kokea olevansa hyvin tietoinen ympäristöstään, mutta samalla keskittynyt sisäisiin tuntemuksiin.

Jotkut ihmiset ovat kertoneet menevänsä jopa syvään, meditatiiviseen tilaan. Joillekin ihmisille varsinkin ensimmäinen hoito voi olla hyvin pelkistetty tuntemuksiltaan, vaikka he kuitenkin tuntevat olonsa jotenkin paremmaksi sen jälkeen. Yleisin kokemus on lähes välitön stressistä vapautuminen ja syvä rentoutumisen tunne. Myös erilaiset tunteenpurkaukset ovat mahdollisia.

Reikihoitoa suositellaan useamman kerran hoitoina. Kuten monissa muissakin hoidoissa, keho osaa ottaa yhä paremmin hoitoa vastaan, mitä tutumpaa hoito on. Reikihoidon jälkeen saatat huomata useita muutoksia, kuten parempi ruoansulatus, keskittyneempi ja tasapainoisempi olotila sekä hyvät yöunet.

Sanotaan, että reiki auttaa ihmisiä tunnistamaan ja kohtaamaan omat tunteet tietoisesti sekä hyväksyvästi. Kun mielenrauha arjessa lisääntyy, vaikuttaa se positiivisesti meihin itseemme, mutta myös ympäristöön, jossa toimimme. 

Lähteet

www.medicalnewstoday.com

www.everydayhealth.com

www.onnivoima.fi

Jaa artikkeli:

Pikatulkinta tekstiviestillä

Haluatko saada vastauksen sinua askarruttavaan asiaan mahdollisimman pian? Ennustajat vastaavat kysymyksiin linjalla ollessaan tai heti kun näkevät vastauksen asiaasi. Myös vastauksen saat tekstiviestllä.

Henkilökohtainen tulkinta

Onko sinulla jokin ratkaisematon ongelma, mennyt taakkana, tuleva hämärässä tai kenties sydän syrjällään? Selvänäkijämme laatima henkilökohtainen tulkinta eli laaja tulkinta antaa sinulle vastauksia mihin tahansa elämäsi kysymykseen.

Kiinnostaako sinua tietää lisää?