mantra

Mantra auttaa keskittymään – tunnetko jo nämä mantrat?

Mantra on voimakas sana, lause tai ääni, jota voidaan toistaa positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi elämässämme. Kun mantrat toistetaan tarkoituksella ja keskittymällä, ne voivat luoda pysyvän muutoksen ajatuksissa, tunteissa ja käyttäytymisessä. 

Mikä on mantra?

Mantrat ovat kokoelma erilaisia ääniä tai ne voivat sisältää sanoja ja lauseita. Mantroja voidaan laulaa, puhua tai kuiskata toistuvasti, ääneen tai mielessä.

Sanskritin kielestä peräisin oleva termi “mantra” tarkoittaa pyhää ääntä. Mantra voidaan myös jakaa sanskritin sanoihin “man”, joka tarkoittaa mieltä, ja “tra”, joka tarkoittaa vapauttamista. Siksi mantrat voidaan kääntää myös tarkoittamaan “mielen työkalua” tai “sitä, joka pohdittaessa tuo vapautumisen”.

Mantrat ovat tuttuja monista uskonnoista, kuten hindulaisuus ja buddhalaisuus. Mantran käyttöä ei kuitenkaan rajoita uskonto tai kieli. 

Mantrat ja jooga

Mantrat olivat yksi joogan varhaisimmista osa-alueista, ja ne ovat monen mielestä ensimmäinen meditaatiotyyppi, joka kehitettiin ja jota harjoitettiin.

Muinaisina aikoina mantroja pidettiin erittäin salaisina. Ne luovutettiin opettajalta opiskelijalle vasta, kun joogi oli osoittanut kelvollisuutensa ja sitoutuneisuutensa harjoituksiin. Kun mantroja on tuhansien vuosien ajan käytetty laulamisen ja meditaation yhteydessä, on monia mantroja jaettu myös suurelle yleisölle. 

Edelleen sadat mantrat ovat pysyneet salaisina ja vain guru tai opettaja voi saada ne, mutta on myös monia tehokkaita sekä tunnettuja mantroja, jotka ovat yleisesti käytössä.

Miten affirmaatiot ja mantrat eroavat?

Mantroihin sekoitetaan monesti affirmaatiot, jotka ovat positiivisia voimalauseita, joita lausumme itsellemme omalla äidinkielellämme. 

Nämä vahvistukset ovat myös hyviä työkaluja, kun haluamme muokata ajattelutapaamme, mikä puolestaan auttaa muuttamaan toimintaamme ja käyttäytymistämme. 

Affirmaatioita käytetään useimmiten houkuttelemaan lisää 

 • vaurautta
 • rauhaa
 • rakkautta tai 
 • saavuttamaan henkilökohtaiset tavoitteet

Mantrojakin voidaan käyttää aineellisiin tavoitteisiin, mutta niitä hyödynnetään ensisijaisesti henkisten voimien kartuttamiseen ja parantaviin tarkoituksiin. Sanotaan, että kuka tahansa voi luoda affirmaation, mutta mantran voi luoda vain meditaatiomestari tai guru.

Miten mantrat toimivat?

Mantrojen voima tulee niiden kyvystä pysäyttää negatiiviset ajatukset, keskittää mielemme sekä muuttaa tietoisuutemme laatua ja luonnetta. 

Kun laulamme toistuvasti mantraa, luomme energeettisen värähtelyn ympärillemme. Toistaessamme valitsemaamme ääntä tai sanoja yhä uudelleen ja uudelleen, alamme tuntea olevamme enemmän yhteydessä maailmankaikkeuden kanssa. 

Mantrojen tavoitteena on saavuttaa hiljaisempi mieli, jotta olemme rauhallisempia, ja alamme nähdä asiat eri tavalla. Mantrojen laulaminen auttaa myös kehittämään 

 • itsetietoisuutta
 • myötätuntoa
 • kärsivällisyyttä
 • rakkautta ja
 • viisautta

Mantrojen kerrotaan auttavan meitä keskittymään, vapauttamaan pelkomme ja muuttamaan elämäämme positiivisempaan suuntaan.

Mitä on mantrameditaatio?

Mantrameditaatioksi kutsutaan tekniikkaa, jossa käytetään mantroja mielen rentouttamiseen ja keskittymiseen.

Meditaatio edesauttaa tutkitusti rentoutumista. Tämä johtuu siitä, että tietyt hermot, jotka ohjaavat fysiologisia muutoksia, kuten sydämen ja hengitystiheyden hidastumista sekä verenpaineen laskemista, aktivoituvat meditaation aikana.

Rentoutumisen saavuttamiseksi on tärkeää kiinnittää huomio näihin neljään seikkaan:

 1. hiljainen ympäristö
 2. mukava asento
 3. keskittymisen kohde
 4. harhailevan mielen palauttaminen keskittymisen kohteeseen

Kohde, johon keskityt, voi olla esimerkiksi hengitys, uskonnollinen symboli, hartauslaulu tai kuten mantrameditaatiossa, mantran kuunteleminen tai toistaminen. 

Itse kohde ei ole yhtä olennainen, kuin kyky palauttaa huomio kohteeseen aina, kun ajatukset lähtevät luonnollisesti harhailemaan.

Mantrameditaatiossa keskittymistä auttava kohde on toistuva sana tai lause, mantra. Jos valitulla mantralla on sinulle syvästi henkilökohtainen tai henkinen merkitys, se voi jopa toimia henkisenä ankkurina, joka auttaa sinua meditaatiossasi.

Mantrameditaation hyödyt

Säännöllinen meditaatio tuo positiivisia muutoksia elämään. Mantrameditaation avulla voit 

 • avata ja tasapainottaa chakrasi
 • keskittää energiasi
 • lisätä itsetuntemusta
 • kehittää psyykkistä tietoisuuttasi
 • saada tukea emotionaaliselle paranemiselle

Kun mantrojen merkitys avautuu käyttäjälleen, ja niitä tiedostavasti toistetaan, on niillä merkittävä vaikutus vanhojen ajatusmallien muutoksessa.

Hyviä mantroja joogan ja meditaation tueksi

Valitse mantra, kun tunnet tarvetta toivottaa uusia asioita tervetulleeksi elämääsi. 

Listasimme 6 hyväksi todettua mantraa, josta voit valita omaan tilanteeseesi sopivan.

1. Om tai Aum

Yksi tunnetuimmista mantroista on “Om” -ääni. Kun haluat aloittaa mantroihin tutustumisen, on Om-mantra se, mistä on helppo ja hyvä aloittaa. 

Jokaisen äänen (Aaa-Uoo-Mmm) sanotaan edustavan luomista, ilmentymistä ja tuhoa. Mieti tätä mantraa laulaessasi, mitä haluat lähettää maailmalle Om:n ääniaaltojen avulla, ja keskity siihen. 

Omista Om omalle hyvinvoinnillesi, perheellesi, läheisillesi tai universumille. 

Miten mantraa käytetään?

 • Laula yhdestä kolmeen kertaa ennen jooga-asanaharjoittelun aloittamista
 • Laula yksi tai kolme kertaa lopettaaksesi joogaharjoituksen
 • Laula ennen tai jälkeen istuvan meditaation
 • Laulaa milloin tahansa, missä tahansa

Tunnetuimmasta Om-mantrasta on myös useita eri versioita, ja mantrojen maailma sisältää paljon muutakin kuin tutun Om-äänteen.

2. Om So Hum

Om So Hum on yksinkertainen mantra, ja se säätelee hyvin kauniisti hengitystämme sekä rauhoittaa mieltä. Sanotaan, että muutamia minuutteja tämän mantran parissa voi poistaa päänsäryn ja tuoda sisäisen rauhan tunteen.

Sanskriitista käännettynä So hum tarkoittaa “minä olen”. Tämä mantra sopii erinomaisesti juurichakran tasapainottamiseen, oman itsensä rakastamisen kasvattamiseen, ja riittävyyden tuntemiseen. 

Voit ottaa tarvittaessa mukaan affirmaatioita, jos tunnet sellaista tarvitsevasi:

 • Olen täällä nyt. 
 • Olen juuri siinä, missä pitääkin. 
 • Olen turvassa. 
 • Olen tarpeeksi.

3. Om Namah Shivaya – negatiivisten energioiden poistamiseen

Om Namah Shivaya -mantra on omistettu Shivalle, ja se on yksi hindulaisuuden voimakkaimmista mantroista. Tämän mantran toistamisen yhä uudelleen sanotaan johtavan puhtaaseen keskittymisen tilaan.

4. Tayata Om Bekanze

Tämä mantra tunnetaan yleisesti lääkebuddha-mantrana, koska sen sanotaan parantavan kivun ja kärsimyksen. Se auttaa poistamaan monia päivittäisen elämän ongelmiamme.

Kun mieli on levollinen, mikään sairaus ei niin helposti vaikuta kehoon, sillä kun kehosi, mielesi ja sielusi toimivat optimaalisessa tilassa, parantaa se vastustuskykyäsi.

Toista tämä erittäin voimakas mantra vähentääksesi kärsimystä ja kipua.

5. Gayatri mantra

Gayatri Mantra on universaali rukous, joka ilmaisee kiitollisuuden aurinkojumalalle, ja inspiroi meitä myös olemaan kiitollisia elämästämme. Laula tätä mantraa aamuisin päivittäin, kunnes voit tuntea olosi keventyneeksi jollain tavalla.

6. Om Sarveshaam Svastir Bhavatu

Mantra-meditaatio rauhan ja onnen puolesta. Tämä mantra on rauhanrukous jokaiselle, rauhan ja onnen puolesta.

Mantra:

Om Sarveshaam Svastir-Bhavatu

Sarveshaam Shaantir-Bhavatu

Sarveshaam Purnam-Bhavatu

Sarveshaam Mangalam-Bhavatu

Om Shaanti Shaanti Shaanti

Mantran merkitys:

Olkoon hyvinvointia kaikessa,

Olkoon rauha kaikessa,

Olkoon täyttymys kaikessa,

Olkoon suotuisaa kaikessa,

Om rauhaa, rauhaa, rauhaa.

Mantra perustuu siihen, että rauha täyttää elämäsi, ja ajattelet selkeämmin sekä kunnioitat jokaista elämäsi tarjoamaa mahdollisuutta. Henkinen kasvu tapahtuu, kun yksilöstä tulee tiedostavampi sekä arvostavampi ihminen.

Miten mantra valitaan?

Valitse mantra, joka on helppo muistaa, joka tukee uskomuksiasi, ja saa sinut tuntemaan olosi rauhalliseksi.

Mantrojen voidaan sanoa olevan pyhiä rukouksia, joita lauletaan sisäisen rauhan ja tyyneyden saavuttamiseksi, läpi elämän. 

Jokainen mantra saa aikaan tiettyjä värähtelyjä kehossa ja mielessä. Hyödynnä eri mantroja erilaisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mantrojen käyttäminen meditaatiossa tai joogassa on paljon muutakin kuin vain rikkinäiseltä levyltä kuulostamista. Mantrat ovat yleensä pyhiä, ja ne on suunniteltu muuttamaan sinua.

www.yogabasics.com 

https://blog.mindvalley.com

www.meditativemind.org/blog 

Jaa artikkeli:

Pikatulkinta tekstiviestillä

Haluatko saada vastauksen sinua askarruttavaan asiaan mahdollisimman pian? Ennustajat vastaavat kysymyksiin linjalla ollessaan tai heti kun näkevät vastauksen asiaasi. Myös vastauksen saat tekstiviestllä.

Henkilökohtainen tulkinta

Onko sinulla jokin ratkaisematon ongelma, mennyt taakkana, tuleva hämärässä tai kenties sydän syrjällään? Selvänäkijämme laatima henkilökohtainen tulkinta eli laaja tulkinta antaa sinulle vastauksia mihin tahansa elämäsi kysymykseen.

Kiinnostaako sinua tietää lisää?